PRiKiCHi

Cursus Conversatie Papiaments

Al 15 jaar maakt Prikichi het leren van Papiaments een makkie!

Waarom een cursus Papiaments volgen?

Het is gewoon leuker als u het probeert met behulp van uw nieuwe taal, PAPIAMENTS. Dat is een deel van het avontuur van reizen naar de eilanden. Het is heel plezierig voor u en des te meer voor de mensen die u bezoekt. De eilandbewoners zijn gastvrij voor Nederlanders, maar het is bekend dat overal waar u ook in de wereld gaat, krijgt u altijd een beetje beter contact wanneer u enige moeite heeft genomen om hun taal te leren. Elk stap van uw vakantie zal worden vergemakkelijkt als u PAPIAMENTS weet. Douane, expediteurs, taxichauffeurs, in hotels, restaurants en in de winkels. Alles zal net iets soepeler gaan als u wat PAPIAMENTS kent. Sommige zinnen zult u dagelijks gebruiken zoals “hoeveel is dat?” of “Ik zou graag……” of “waar is …..?”.

Sociale contacten

Met kennis van PAPIAMENTS loopt uw eerste kennismaking wat soepeler en misschien gaat er een paar deuren voor u open die u misschien niet had verwacht. Of u maakt op uw reis mogelijk een paar vrienden of zakelijke contacten. PAPIAMENTS-spreken zal zeker bijdragen aan een fijnere tijd voor u en aan de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Door beheersing van PAPIAMENTS breidt u niet alleen uw taalkennis uit maar creëert u mogelijkheden voor u zelf de komende jaren!

Leer PAPIAMENTS om de cultuur te begrijpen
Aruba, Bonaire en Curaçao openen het venster in een andere cultuur en bieden u de kans om een andere kijk op het leven. U weet dit, misschien als dát één van de redenen waarom u naar een van de eilanden wilt gaan. Maar krijgt u niet een veel beter begrip van hun cultuur wanneer u PAPIAMENTS spreekt? U leert zo veel meer over de mensen en cultuur van de mensen slechts door kennis van het PAPIAMENTS.

Aanvullende reismogelijkheden

PAPIAMENTS (voor beginners) leren in 4 maanden voor uw vertrek, levert u een aantal duidelijke voordelen op voor tijdens uw reis. Maar stel dat u nog eens wilt teruggaan? Fijn vooruitzicht, toch? Nu hebt u een voorsprong met uw huidige kennis van het PAPIAMENTS, u kunt u nu nog meer verdiepen in de lesstof (PAPIAMENTS voor gevorderden) als voorbereiding voor uw volgende reis naar één van de eilanden! En dat is niet alles. Nu hebt u ook de mogelijkheid om met mensen in Nederland te communiceren die PAPIAMENTS spreken.

Werken op Aruba, Bonaire of Curaçao

Overweegt u een verhuizing naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Misschien is dit niet zomaar een vakantie, mogelijk bent u er voor een interview voor een (droom)baan. Uiteraard is werken op de eilanden met kennis van PAPIAMENTS een pre. U maakt een betere indruk en u hebt een voorsprong doordat u wat PAPIAMENTS heeft geleerd, voordat u die reis ondernam.

Met pensioen naar Aruba, Bonaire of Curaçao

Behoort met pensioen gaan op de eilanden tot de mogelijkheden? Meer en meer mensen willen graag met pensioen buiten hun eigen land. Soms is het financieel een goed idee. Met het leren van PAPIAMENTS krijgt u een beter begrip van de mensen en het milieu. Als u van plan bent om te emigreren, leer PAPIAMENTS nu!

Onze Prikichi

Op Aruba, Bonaire en Curaçao zien we vaak de Prikichi, in het Nederlands noemen we deze vogel een parkiet. Officieel heet de Prikichi; West-Indische Parkiet. (Aratinga pertinax pertinax)Op de eilanden komen er verschillende soorten Prikichi’s voor. Als de Prikichi vliegt kan je de mooie blauwe kleur zien van de vleugels.

Prikichi di Aruba (Parkiet van Aruba) is groenachtig van kleur met bruin op de borst en een beetje geel rond de oogjes.

Prikichi di Boneiru (Parkiet van Bonaire) de “Prikichi di Boneiru” heeft een kop die helemaal geel is. Soms zijn de nek en de borst ook geel. Het voorhoofd, wangetjes en de keel zijn fel oranje.

Prikichi di Kòrsou (Parkiet van Curaçao) de kop van de “Prikichi di Kòrsou” is helemaal geel, behalve de kroon.

Algemeen: De Prikichi’s vliegen rond in paartjes, families of kleine groepjes. Ze kunnen heel snel vliegen. De Prikichi’s kunnen niet echt mooi zingen. Ze krijsen heel luid en kunnen als ze in een groepje zijn behoorlijk kabaal maken.De pootjes zijn kort en donker van kleur. Ze kunnen zich goed staande houden op een cactus. De Prikichi’s eten zaden van bijvoorbeeld de peulen of boontjes van de Wabi, Divi Divi en Indju. En ze eten ook fruit. Ook bloemknopjes of de bloemen van de cactus. De Prikichi vindt het wel lekker om in een nest van termieten te gaan zitten.

In het Papiamento zeggen we: Neshi di Comehein. Soms zijn het lege nesten maar soms zitten er gewoon nog termieten in het nest, dus gaan ze samenwonen. De termieten trekken dan wel de tussendeur dicht. De Prikichi gebruikt het nest als broedplaats. Hij maakt dan een gang in het nest met zijn snavel en aan het einde van de gang komt dan de broedplaats. De nesten zijn best wel stevig en soms gebruiken ze hetzelfde nest nog een keer. We mogen termietennesten niet zomaar weghalen want de Prikichi’s hebben de nesten nodig om er hun eitjes te leggen. Als de Prikichi’s geen nesten meer kunnen vinden dan worden er niet meer zoveel Prikichi’s geboren. Soms wordt er ook een nest gemaakt in een hol van een boom en soms in spelonk van een rots. Broeden – Ze kunnen het hele jaar broeden maar ze doen dit het liefst na de regentijd. De Prikichi broedt 21 dagen lang. Als de kleintjes er zijn dan blijven de ouders nog drie weken goed op ze letten. Een Prikichi kan 26 cm lang worden met de staart erbij gerekend. De staart is ongeveer 12 cm lang.